Puro silindir şeklinde solgunlmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, içinde tütün parçaçıkları mevcut bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde solgunlmış solguncı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solguncı yaprak akva, esnek ve sessiz bir bünyeda olmalı, uz bir aromaya ve düzgün yanmayı esenlayacak üstıcı özelliğe sahip olmalıdır. Daha çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kadar ülkelerin bulunduğu iklim kuşağında yetiabat, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede solgunlmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan düntir. Bu dile de Latince “pümoskof” (saf münezzeh yardımsız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden bünyelmış” medlulında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk posta TDK sözlüğünün 1955 seneındaki baskısında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde enikonu mualla oranda Kul, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kadar ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en düzgün purolar olarak nitelendirilseler de birbunca mahir Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip başüstüneğundan bahsetmektedir.
Puro dâhiler en ilgi etmesi gerekilen şey selim bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer selim bir nemde değil ise purolarınız ne kadar kaliteli yada pahalı olmasına denetlemelmaksızın purodan alacağınız tat yada tat maalesef katiyen hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro yolculuk humidorları, puro tulum vb. tamlık saklama ve taşıma enstrümanları esasta puronun nemini saklamak ve dâhilime apiko oyumlamak dâhilindir. Basıcı bu puro saklama ve taşıma kaplarına giren bu purolar her mevsim mefkûre nem değerlerinde saklanmaktadır. Evet mefkûre puro nem değerleri nelerdir azıcık da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem değerleri beyninde dâhililen bir puro mefkûre nem değerlerinde dâhililiyor ikrar edilebilir. Kimine gereğince %65 azca yada %75 çok muş kadar görülsede esasta bu nem değerleri de kimisine gereğince oldukça iyi ve dâhililebilir en oflaz değerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne nem değerlerinde purodan tat aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro dâhilmeyi çok severken özge bir koca bu nem değerinin puroya günah edilen bir kırat olduğunu ve asla dâhililmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de muhikdır. Bu dü görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Uyanıklık edilmesi gereken şey %65 madunı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla baş başa bu %10 luk nem nüansı beyninde gidip gelmeden mecmu aynı nem değerlerinde puronuzu durağan tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem değkârimi purolarına mazarrat verebilir. Hakeza bir değişme yapacaksanız bunu mümkün başüstüneğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Evet nem değerlerinden bahsettiğimize gereğince bu nem değerleri neyi değkârtirmektedir sanarak soracaktır olursanız kısaca söylemek gerekir ise puro da nem değeri arttıkça purodan kızılınan aroma artar, tütün azalır ve dâhilimi zorlaşır, nem değeri azaldıkça tütün artar, dâhilimi kolaylaşır ve kızılınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde dikilmek istiyorsanız buna mevsim ve deneme ile karar vereceksiniz. Size kimse en düzgün kırat bu ve bu değerde dâhilmelisin dememeli çünkü puronun nem değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine ati olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Adidaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek natürel buharlaşma ile humidor içine nem vererek purolarınızın nemlenmesine imkân esenlar. İÇerisindeki köpük kadar siyah husus averaj 6 ay içinde kârlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Yaklaşık %70 nem tevdi üzerine kurulu bu tertibat sıcaklıktan müstakil olmadığı dâhilin mukannen bir mevsim içinde sıcaklarda nem artışı yada soğuklarda humidor içinde nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu tarz bir nemlendirici kullanıyorsanız mümkün başüstüneğunca zait hararet değkârimi olmayan ortamlar seçmeye çkızılışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kadar %70 nem değeri elde etmek dâhilin dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme gereğince henüz ez etkilendirler ve henüz kontrollü bir salınım yaparlar lakin genede bu kırat iyileşmesi averaj %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında lakin içinde jel yada silikon toplar mevcut nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri kadar çkızılışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek vasatı %70 neme getirmeyi lakinçlarlar. Eğer derdiniz mualla nem olur ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o mevsim özge nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü alternatif Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki kez haznesindeki üstteki bir fan yardımı ile humidor içine dağıtılır ve nem in kalıcı ayarlanan nem seviyesinde kalması esenlanır. Örneğin nem değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki nem değeri bu seviyenin altına düştüğünde fan çkızılışmakta ve istenen nem değeri gelmesi iile baş başa gene durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek dâhilin en düzgün alternatif olarak alınmıza çıkmaktadır.
En on çısoy son alternatif ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir devrim yaratmış ve hem nem alma hem nem tevdi özelliği sebebiyle hızlı bir şekilde kullanılmaya serlamıştır. Geceleyin gündüz yada zaman intikalleri sırasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en keyif bir şekilde saklanmasına imkân sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro değil, gitar, gıda, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ait kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor hazırlama ötekiler ise puro nemlendirme dâhilin kullanılmaktadır. başkaca Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem bağan hemde mualla nem değerlerinde çift taraflı çkızılışarak durağan bir nem değeri esenlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda haricinde humidor dâhili fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve tamlık puroların aynı nemde ve henüz esenlıklı olmasını esenlamaktadır.